ĐONLIĆ, obrt za proizvodnju, popravak i trgovinu, vl. Pavao Đonlić

Manuška poljana 20, 21 000 Split

OIB: 13218009826

PDV broj: HR13218009826

Česta pitanja


Zašto je prsten od bijelog zlata požutio?

Zlato je plemeniti metal žute boje, ali nepraktično za nakit zbog male tvrdoće i čvrstoće. Legiranjem, tj. miješanjem, zlata s drugim metalima postiže plemenita kovina veće čvrstoće i tvrdoće. Ovisno o primjesama i njihovim međusobnim odnosima, postižu se različite boje i nijanse boja. Bijelo zlato se uglavnom dobije miješanjem s paladijem. Takva kovina u 14 karatnom zlatu ima žuti podton. Takve kovine se galvaniziraju, tj. presvlače tankim slojem rodija koji je bijele boje. Nakit, posebno prstenovi i narukvice koji su izloženi
mehaničkom dodiru s tvrđim materijalima, osjetljiviji su na habanje od kojeg se uništava sloj bijelog rodija. Rodijev premaz se
može obnoviti kod nas ako se za to klijent odluči.

Zašto mi nekada na koži ostaje trag od nošenja zlatnog nakita?

Iz našeg iskustva smo se uvijerili da ponekad, prilikom nanošenja pudera i nekih krema na tijelo, i nošenja nakita, najčešće naušnica i lanaca/ogrlica, se mogu pojaviti tragovi promijene boje i traga na tijelu gdje je taj isti nakit bio u dodiru sa kožom. Pretpostavka je da mikročestiće koje se nalaze u puderima mikroskopski habaju zlato te ostaje crni sloj mikročestica zlata. Crni ton traga nastaje zbog toga što su čestice toliko sitne da se upije cijeli spektar vidljivog svijetla. Nošenjem očišćenog nakita na čistoj koži se trag ne pojavljuje.
Ukoliko je neizbježan kontakt nakita i pudera/kreme na koži, pokušajte nanijeti prozirni lak na mjestu dodira površine zlata.

Zašto je neki nakit više ili manje žute boje?

Boja zlatne kovine ovisi o primjesama koje se dodaju čistom zlatu da bi dobili 14 karatni nakit. Metali koji se u njima nalaze nisu uvijek isti, Iako je u 14 kt. zlatu uvijek 58,5% čistog zlata, ostatak legure od 41,5% se može razlikovati po sastavu metala. Najčešće se različite legure koriste za različite tehnike izrade nakita, jer one utječu na uspješnost te specifične tehnike izrade. Iako katkada i ista vrsta akita moze imati različitu nijansu, jer određeni proizvođači koriste različite legure. Također se zlatni 14kt. nakit zna i dodatno pozlaćivati sa npr. 22 kt. ili 24 kt. zlatom da bi dobio više žutu boju. To se najčešće radi kod tradicijskog nakita.

Izrađujete li prstene po želji?

Naravno, u našoj zlatarni nam prvo iznesete vaše želje, a mi ćemo Vam ili u potpunosti Vašu želju pretočiti u željeni prozvod ili pružiti stručne savjete ako smatramo da bi bilo dobro nešto mijenjati, iz razloga nedovoljne kvalitete istog ili ako naši tehnološki postupci Vašu ideju ne čine izvedivom i  predložiti odgovarajuće promjene.

Je li ponuda na webu identična ponudi u poslovnici?

Ne, naša ponuda na webu je samo mali dio naše ponude u poslovnici. U radnji nudimo puno veći izbor svih
artikala. Kako smo orijentirani i prvenstveno radimo s klijentima u našoj radnji, web stranica je tu da vam pruži djelomičan uvid u našu ponudu, koja se neprestano mijenja i nadopunjuje.

Je li moguće naručiti vjenčane prstene u bijeloj boji ako su na webu u žutoj i obrnuto?

Većinu našeg asortimana vjenčanog prstenja kao i zaručničkog dijamantnog prstenja može se naručiti u bijelom, žutom ili crvenom zlatu, po želji.

Kolika je cijena povećanja prstena?

Ne naplaćujemo proširivanje ili smanjivanje novog prstenja kupljenog kod nas.
Za ostalo prstenje, cijena ovisi o modelu i zahtijevnosti podhvata. Više informacija možete dobiti u našoj poslovnici.

Koja je razlika između dijamanta i brilijanta?

Dijamant je naziv za alotropsku modifikaciju kemijskog elementa ugljika ili drugim riječima naziv za mineral. Brilijant je naziv za geometriju bilo kojeg kamena brušenog u krug tako da je omeđen s više od 58 ploha.
Dijamanti mogu biti brušeni na različite načine (cut) kao npr.
oval, princess, pear, baguet, radiant  itd. Okruglo brušeni dijamanti koji nemaju 57 ploha brušenja, se klasificiraju samo riječju dijamant. To se obično odnosi na
starije brušene ili antik cut obrađene dijamante.

 

Otkupljujete li staro i lomljeno zlato?

Da, otkupljujemo. U našoj zlatarni pažljivo provjeravamo čistoću, važemo težinu i izračunavamo otkupnu vrijednost vašeg zlata na temelju aktulnog dnevnog cjenika. Brzo, pošteno i točno. Lom zlato isplaćujemo u gotovini .

Koji su načini plaćanja u poslovnici?

Kod nas možete plaćati gotovinom, svim debitnim i kreditnim karticama. Također je moguće plaćati karticama Hrvatskih poslovnih banaka na rate:                                           
Zagrebačke banke 2-24 rate                                                  
PBZ banke 2-12 rate                                                            
OTP banke 2-12 rate                                                         
Diners 2-12 rata

 

Pišite nam